Rezidba vinograda u rodu

Polako se bliži dan rezidbe kojeg svi vinogradari nestrpljivo očekuju, pa je red da vinogradare upozorimo na neke stvari kojih se trebaju pridržavati prilikom rezidbe. U zadnjih nekoliko godina svjedoci smo klimatskih promjena, pa bi valjalo ozbiljno razmisliti kako se to može odraziti na vinovu lozu.Opširnije ...
 

 

Rezidba mladog vinograda

Novopečeni vlasnik vinograda naći će se u proljeće na mukama kako da sam oreže čokote, ako to dosad nije radio, već samo gledao kako to drugi rade. Prvi je korak da dešifriramo uzgojni oblik u vinogradu, a drugi da pronađemo "knjigu šifre" koja će nas uputiti u tajnu rezanja. Rezidba vinove loze prvih 4-5 godina poslije sadnje vinograda presudna je za njegov uspješan razvoj i što ekonomičnije iskorištavanje u godinama pune redovite rodnosti. Opširnije ...
 

 

Tehnika uzgoja brajde

Brajdu (pergolu, odrinu) iskorištavamo kao uzgojni oblik vinove loze da bismo prije svega bolje iskoristili površinu, a istovremeno podigli zeleni zid ili krov radi sjene u ljetnim mjesecima. Posebno je prikladna za sadnju oko vikendica, jer štiti od sunca i neželjenih pogleda i stvara posebni ugođaj. Opširnije ...
 

 

Crna pjegavost

  Uzrok ove bolesti je gljiva Phomopsis viticola. Tu bolest nazivamo crna pjegavost ili ekskorioza. To je bolest koja se udomaćila u gotovo svim vinogradima na našem području, i možemo reći da se praktički ne može iskorijeniti. Opširnije ...
 

 

Vinograd oštećen tučom

Tuča može oštetiti vinovu lozu u svim fenofazama razvoja, a najveće štete nastaju ako padne dok mladice još nisu dosegle visinu žice, odnosno još nisu povezane uz žicu. U toj fazi su mladice najosjetljivije, lako se otkidaju jer nisu dovoljno očvrsnule u bazalnom dijelu. Naravno da veličina šteta ovisi i o intenzitetu tuče i vremenu trajanja.

U vinogradima oštećenim tučom u toj fazi moramo odmah pristupiti rezu dijela oštećenih mladica ili cijelih mladica ukoliko su oštećene u bazalnom dijelu. Na taj način ćemo izazvati tjeranje novih mladica iz preostaloga zdravog dijela, odnosno iz suočice pupa. Tako možemo dobiti zadovoljavajući rod grožđa u toj godini. Nakon tuče moramo odmah zaštititi vinograd jednim od fungicida, najbolje na bazi bakra. Opširnije ...

 

Podsađivanje vinograda

Podsađivanje vinograda vršimo na onim mjestima u vinogradu, gdje nam nedostaju trsovi koje smo morali iskrčiti iz raznoraznih razloga (zaražen trs fitoplazmama, oštećenja usljed obrade, esca i sl.). Podsađivati možemo i u vinogradima gdje nam je razmak između trsova velik ili želimo mijenjati uzgojni oblik, npr. dvokraki guyot u jednokraki, kako bi dobili na kvaliteti grožđa itd. Opširnije ...
 

 

Fitoplazme i kako spriječiti njihovo širenje

Dok se naša struka «svađa», tko će dobiti više novaca za programe vezane uz fitoplazme, one se nezaustavivo šire našim vinogradima. Ali što možemo. Mi smo takvi i tu «lijeka» izgleda nema. Danas možemo slobodno reći, da su fitoplazme za naše vinogradarstvo isto što i svinjska kuga za stočarstvo. Ali to našoj struci očito nije jasno ili se prave «blesavi». Opširnije ...
 

 

Jesenska gnojidba vinograda

Jesenska gnojidba vinograda je jedna od najvažnijih radnji, koju treba ispravno odraditi, kako bi sljedeće godine naš trs proizveo što kvalitetnije grožđe, a mi što bolje vino. Budući, neki naši vikend vinogradari, nisu dovoljno upoznati, kako izvršiti ispravnu gnojidbu, i kojim gnojivima, pokušat ćemo to objasniti. Opširnije ...

Priprema zemljišta za sadnju

  Vinova loza je višegodišnja kultura koja ostaje na zasađenom mjestu min. 30. godina, mada imamo i nasade starije od 50. godina što uvelike ovisi o intenzitetu proizvodnje. Zato je potrebno da se tlo dobro pripremi jer kasnijim korekcijama je vrlo teško nadomjestiti početne pogreške. Opširnije ...
 

 

Drugo zimsko špricanje

Moram Vas upozoriti da je u tjeku bubrenje pupova na ranim sortama vinove loze, kao što su šardone, pinot bjeli, zeleni silvanac i sl. Stoga je potrebno slijedećih dana izvršiti drugo zimsko tretiranje uljnim preparatima, kao što su, Oleo ekalux, Folidol ulje, Oleo ultracid i sl., za suzbijanje grinja. Uz uljne preparate svakako treba koristiti i močivi ili tekući sumpor. Opširnije ...
 

Razmnožavanje plemenite loze na vlastitom korijenu

Pitanje glasi: kod nas u Krapinskim Toplicama, u vinogradu jednog našeg vinogradara, ima jedan trs koji raste na vlastitom korijenu, već 30 godina. Da li bi ja, ove godine, slobodno povalio cijepe koje sam cijepio prošle godine, da se ukorijene, pa ih slijedeće godine presadil kao korenjake, na drugo mjesto. Opširnije ...

Zaštita vinograda od mraza

Odmah moramo reći, da je kasni proljetni mraz, taj, koji može našem vinogradu nanijeti najveću štetu. Danas možemo reći da postoji efikasna zaštita od bolesti i štetnika, od tuče i ptica, ali od mraza na žalost nema efikasne zaštite. Ono što možemo poduzeti, su mjere koje mogu ublažiti štetu od mraza, ali su one uglavnom dosta skupe i neisplative na većim površinama. Opširnije ...

Preduvjeti za zaštitu vinove loze

Na vrijeme prepoznati znakove (simptome bolesti ili štete od nametnika) na rozgvi, pupovima, lišću, mladicama i bobicama. Za određivanje neke bolesti ili štetnika treba koristiti "PRIRUČNI ATLAS BOLESTI I ŠTETNIKA OD PUPA DO BERBE" a sve u cilju kako bi mogli pristupiti preventivnoj zaštiti prije nego se bolest ili štetnik pojavi ili odmah po uočavanju. Opširnije ...

Dozacija i koncentracija

Dosta nas hobi vinogradara ne zna točno što je dozacija, a što koncetracija, pa smo stoga za takve pripremili članak našeg člana udruge Agronoma Stipe Stipića i njegovog prijatelja Štefa Hamonajca, a za one koji to znaju da se prisjete. Opširnije ...

Kako prezimljuju štetnici i bolesti vinove loze

Peronospora  se nalazi u otpalom lišću, u unutrašnjem tkivu i to u obliku zimskih spora (oospora). To su debelostijene stanice, pune ulja, otporne na zimu i zimi miruju. Tkivo se lišća pomalo raspada, trune i tako se oospore do proljeća. Opširnije ...

Razoravanje vinograda

Nakon što smo obavili berbu vinograda naš posao u vinogradu nije završio. Poslije berbe čeka nas jesenska gnojidba i razoravanje vinograda. Jesenska gnojidba i razoravanje vinograda su poslovi koje moramo izvršiti, kako bi naš vinograd proljeće dočeko spreman i kako bi obnovili «kondiciju» našeg vinograda. Sve ono što je tokom vegetacije potrošeno moramo jesenskom gnojidbom i razoravanjem pokušati nadoknaditi, kako bi naš vinograd u proljeće slijedeće godine startao u punoj «kondiciji». Opširnije ...

 

Prerana berba grožđa

Vrijeme kad će se brati zavisi u prvom redu od zrelosti grožđa, a ona o sorti i klimi. Na zrelost utječe i način rezidbe, gnojenje, odlistavanje itd. Ako je u doba sazrijevanja grožđa vrijeme loše, to će također utje­cati na dozrijevanje.Grožđe počne dozrijevati poslije šare, bobice mijenjaju boju, omekšaju, u soku bobice se nakuplja sve više šećera, a količina kiselina se smanjuje. Treba napomenuti da se kod temperatura zraka viših od 27°C smanjuje jabučna, a iznad 30°C vinska kiselina u grožđu. Opširnije ...

 

Čvorci i kako ih rastjerati

Sve nas vinogradare polako lovi panika, jer uskoro dolazi vrijeme berbe, a to znači i «sezona» čvoraka. Svi se sjećamo što je ova ptica prethodne godine napravila u našim vinogradima. Stoga sam zamolio svojeg prijatelja (uz gemišt) Željka Šafrana Živca, inače također hobi vinogradara, da napiše članak o ovim pticama, kako bi naše vinogradare upoznali s ovom pticom i kako bi što efikasnije zaštitili svoje vinograde od nje. Opširnije ...

 

Mjerenje sladora

Mnogi naši vikend vinogradari, pa tako i ja, kada dođe vrijeme berbe grožđa, nađu se u nedoumici, kako točno odrediti slador u grožđu i moštu. Stoga, ću vam pokušati pojasniti svoja saznanja, do kojih sam ja došao, proučavajući stručnu literaturu i iz razgovora s stručnjacima agronomima. Moram priznati, da mi do dan danas nije potpuno jasno, koja metoda pri određivanju sladora je najpogodnija za područje sjeverozapadne Hrvatske, gdje ja imam vinograd. Opširnije ...

Kalcizacija

Kad se spomene kalcizacija tla, većina nas vinogradara zna o čemu se radi, ali nas također većina, ne provodi uopće kalcifikaciju ili je provodi na krivi način. Moram priznati, da niti naša struka ne potiče dovoljno vinogradare, da vrše kalcifikaciju, a i literatura koja se bavi kalcifikacijom, nije u dovoljnoj mjeri dostupna našim vinogradarima. Opširnije ...

Fitoplazme

O Fitoplazmama smo pisali u članku «Što uraditi s trsima zaraženim Fitoplazmama», te ćemo se sada nadovezati na taj članak i reći nešto o trenutnom stanju u našim vinogradima, vezano uz ovu bolest. Ove godine, možemo reći, da je i dalje stanje u našim vinogradima zabrinjavajuće, jer nema znakova da ova bolest jenjava. Opširnije ...

 

Cijepljenje loze na zeleno - 2 put

U prvom članku «Cijepljenje na zeleno» smo ukratko opisali tehniku cijepljenja, a u ovom ćemo opisati što smo uradili s mladicama na kojima je cijepljenje uspjelo. Cijepljenje na zeleno izveli smo polovicom lipnja i to pred večer, kako to stoji u literaturi. Većina tako cijepljenih mladica se primila. Opširnije ...

 

 

Cijepljenje loze na zeleno

Ukratko ćemo vam opisati tehniku cijepljenja loze na zeleno, uz slike koje smo snimili u mojem vinogradu. Cijepljenje je izvršio moj kolega Đimi, na osam mladica, čokota sorte kober 5B (slika 1), kao podloge. Trs kobera sam uzgojio u svom vinogradu, od posađenog trsa šardonea, koji se nije primio, ali je potjerao mladice iz podloge. Cijepljenje je najbolje izvesti polovicom mjeseca lipnja, pred večer i za oblačnog vremena, jer je tada loza u punoj vegetaciji, a mladice nisu odrvenjele. Opširnije ...

 

Proizvodnja vlastitih cjepova 

Prilikom sadnje vinograda, gotovo svi vinogradari, suočavaju se s problemom, da neki cjepovi ne potjeraju, iz razno raznih razloga (slabo srašteno cijepljeno mjesto, smrznuti provodni snopovi ako sadni materijal nije na vrijeme izvađen iz zemlje, slabo razvijen korijen itd.). Danas je kod nas sve više mladih vinograda zaraženo fitoplazmama i virusima, koji se uočavaju tek nakon par godina od sadnje, iako nam proizvođači garantiraju da su ispravni. No praksa je pokazala da to nije tako. Opširnije ...
 

 

Zelena rezidba

Pljevljenje i pinciranje vinograda spadaju u tkzv. zelenu rezidbu vinograda. Kod nas vikend vinogradara udomaćio se naziv pljevljenje ili čišćenje zaperaka i suvišnih izboja, odnosno štucanje vrhova. Pljevljenje se vrši od početka bubrenja pupova pa do berbe, odnosno u dva do tri navrata tjekom vegetacije. Prvo pljevljenje vrši se nakon što je vegetacija krenula, odnosno u vrijeme bubrenja pupova. Tada treba sve pupove koji duplo tjeraju (iz jednog pupa tjeraju dva), jedan pup, i to slabiji, za koji pretpostavimo da će donjeti slabiji rod, odstraniti, kako bi se glavni pup normalno razvio, te donio rod zadovoljavajuće kvalitete. Opširnije ...

 

Čiščenje lucnja

Sada je pravo vrijeme, da nakon što smo izvršili prvo plijevljenje i čišćenje duplih pupova, počistimo po lucnjevima sve nerodne mladice i djelomično odstranimo sve grozdiće, koji opterećuju slabije razvijene mladice na lucnjevima.Mladice na lucnjevima u ranih sorti (šardone, zeleni silvanac, sovinjon, klešćec i sl.) su u fazi kada je najpogodnije izvršiti čišćenje svega onoga što nam nepotrebno opterećuje trs. Opširnije ...
 

 

Plijevljenje

Plijevljenje i pinciranje vinograda spadaju u tkzv. zelenu rezidbu vinograda. Kod nas vikend vinogradara udomaćio se naziv plijevljenje ili čišćenje zaperaka i suvišnih izbojka, odnosno štucanje vrhova. Plijevljenje se vrši od početka bubrenja pupova pa do berbe, odnosno u dva do tri navrata tijekom vegetacije. Opširnije ...

Drugo zimsko špricanje

Moram Vas upozoriti da je u tjeku bubrenje pupova na ranim sortama vinove loze, kao što su šardone, pinot bjeli, zeleni silvanac i sl. Stoga je potrebno slijedećih dana izvršiti drugo zimsko tretiranje uljnim preparatima, kao što su, Oleo ekalux, Folidol ulje, Oleo ultracid i sl., za suzbijanje grinja. Uz uljne preparate svakako treba koristiti i močivi ili tekući sumpor. Opširnije ...
 

Lozne grinje i crveni pauk

Dolazak proljeća za vinogradare predstavlja početak intenzivne zaštite vinograda od štetnika i bolesti. Da bismo izvršili zaštitu vinove loze optimalno, što je svakako u interesu vinogradara, moramo napad štetnika ili bolesti uočiti odmah na početku i moramo ispravno odrediti i prepoznati uzročnika napada. Opširnije ...
 

 

Što uraditi sa trsima zareženim fitoplazmom

Za ovaj članak moram reći da mi je žao što ga moramo objaviti, jer govori o nečem što ni jedan vinogradar ne želi u svom vinogradu. Tema još nije aktualna, ali treba na vrijeme upozoriti vinogradare kako bi se mogli pripremiti. Naime radi se o bolesti vinograda poznatoj kao fitoplazmoze, koja se nezaustavivo širi našim vinogradima, naročito mladim. Većina naših vinogradara ju uočava, ali ne zna o čemu se radi.  Opširnije ...
 

 

Drugo zimsko špricanje

Moram Vas upozoriti da je u tjeku bubrenje pupova na ranim sortama vinove loze, kao što su šardone, pinot bjeli, zeleni silvanac i sl. Stoga je potrebno slijedećih dana izvršiti drugo zimsko tretiranje uljnim preparatima, kao što su, Oleo ekalux, Folidol ulje, Oleo ultracid i sl., za suzbijanje grinja. Uz uljne preparate svakako treba koristiti i močivi ili tekući sumpor. Opširnije ...
 

Ažurirano: 24.02.2009.

Optimizirano za MS IE6 pri 1024x768